ساماندهی زادگاه بكتاش رونق گردشگری خارجی

ساماندهی زادگاه بكتاش رونق گردشگری خارجی بازار پرواز: مشهد - زادگاه «محمد بكتاش» یا «حاجی بكتاش ولی»، عارف و صوفی ایرانی قرن 13 میلادی و بنیانگذار طریقت بكتاشیه در روستای «فوشنجان» نیشابور مورد علاقه گردشگران مسلمان خارجی است به گونه ای كه ساماندهی آن می تواند باعث رونق گردشگری پایدار در این شهرستان شود.


محمدبن ابراهیم بن موسی خراسانی از عرفای شیعه قرن هفتم هجری است كه در تركیه به حاجی بكتاش ولی مشهور است.
وی در فوشنجان نیشابور متولد شد و در حدود 40 سالگی به آسیای صغیر مهاجرت كرد و در 62 سالگی دارفانی را وداع گفت.
پیروان حاج بكتاش ولی كه بعنوان علویون شناخته می شوند در كشورهای تركیه، حوزه بالكان، آلبانی و آلمان پراكنده اند و تعدادشان به حدود 45 میلیون نفر می رسد.
در كتاب «مناقب العارفین افلاكی» از عارفی به نام حاجی بكتاش خراسانی یاد شده كه معاصر مولوی است، سند بعدی، شعری است از خطیب اوغلو، شاعر ترك، كه در سال 1409 هجری سروده شده و گویا ترجمه ای است از مقالات عربی حاجی بكتاش خراسانی و حاوی برخی مباحث عرفانی كه در آن ابراز علاقه فراوان به خاندان پیامبر اسلام (ص) و دوازده امام شیعه كرده است.
این منابع و اسناد دیگری كه به سده شانزدهم میلادی متعلق می باشد، ثابت می كند كه عارف شیعی به نام حاجی بكتاش نیشابوری وجود داشته و از نیمه دوم سده سیزدهم میلادی بعنوان پیر طریقت بابایی در آسیای صغیر پیروانی داشته است.
پیروان این عارف علاقه بسیار برای سفر به فوشنجان نیشابور و دیدار از زادگاه وی دارند بنابراین ساماندهی این زادگاه می تواند در جذب توریستهای خارجی بخصوص گردشگران ترك تاثیر بسزایی داشته باشد.
هرچند گام های اولیه در این زمینه برداشته شده اما هنوز در پیچ و خم بوروكراسی اداری و تامین بودجه گرفتار و متوقف است.

* زادگاه بكتاش فرصتی برای رونق گردشگری خارجی
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی در این زمینه به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: برای توسعه و رونق گردشگری و جذب گردشگران بیشتر باید نسبت به شناسایی، معرفی و تقویت فرصت ها، جاذبه ها و ثروت های فرهنگی، تاریخی اقدام نمود.
ابوالفضل مكرمی فر اضافه كرد: در این راستا زادگاه حاج بكتاش ولی یكی از ظرفیتهای موجود برای جذب توریستهای خارجی است كه با ساماندهی و مدیریت موثر این محل می توان بر رونق گردشگری نیشابور افزود.
وی با اشاره به برخی مشتركات فرهنگی خراسان رضوی و تركیه تصریح كرد: با عنایت به تفاهم نامه های امضا شده میان این استان و كنسولگری تركیه در آینده نزدیك جلسه ای با هدف رفع مشكلات انجمن دفاتر خدمات مسافرتی استان برگزار خواهیم كرد تا راه اندازی تورهای ویژه گردشگران ترك از جانب این دفاتر تسهیل گردد.
وی اظهار داشت: برنامه های این اداره كل برای ساماندهی زادگاه بكتاش ولی طراحی و پیش بینی شده است و در همین راستا مقرر شده برای انجام پژوهش های دیرینه شناسی مشترك، مجوزی از پژوهشگاه میراث فرهنگی كشور دریافت شود و هیات مشترك متشكل از باستان شناسان خراسان رضوی و تركیه تشكیل گردد.
مكرمی فر با اشاره به اینكه نیشابور سالانه هشت میلیون توریست دارد، اضافه كرد: فوشنجان زادگاه بكتاش ولی در پنج كیلومتری نیشابور قرار دارد كه ساماندهی آن و توسعه جذب توریست خارجی در دستور كار این شهرستان است.

* بودجه باشد كار می نماییم
معاون میراث فرهنگی اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی هم با گلایه از عدم تخصیص كامل بودجه برای اجرای طرح ساماندهی این زادگاه اظهار داشت: سال گذشته از محل ماده 180 فرمانداری ها اعتباری برای اجرای این طرح در نظر گرفته شده بود كه عدم تخصیص كامل آن كار را با كندی مواجه كرد.
مرجان اكبری اضافه كرد: در محوطه سایت و محوطه تاریخی زادگاه مزبور جستجوهای دیرینه شناسی انجام شده و سازه فضایی در محل اجرا شده است.
وی تصریح كرد: ساماندهی بخش های باقی مانده منطقه زادگاه، تملك زمینها، تولید زیرساختهای گردشگری و آماده سازی راه دسترسی به محل زادگاه همچون نیازهایی است كه باید مد نظر قرار گیرد.
وی با اشاره به اهمیت زیارتی و گردشگری این منطقه و نقش آن در جذب توریستهای خارجی اظهار داشت: سال قبل چهار میلیارد ریال برای اجرای مقدمات ساماندهی در منطقه هزینه شد كه 2 میلیارد و 500 میلیون ریال دیگر برای تولید زیر ساختهای اولیه و پوشش زادگاه مورد نیاز است.
اكبری اضافه كرد: هم اكنون 2 راه دسترسی به زادگاه بكتاش وجود دارد كه هر 2 مسیر خاكی و برای عبور گردشگران مشكل ساز است و الان گردشگران به صورت محدود و بدون برنامه ریزی قبلی از این محل بازدید می كنند.
وی تصریح كرد: سابقه تاریخی سایت زادگاه بكتاش ولی به دوره اسلامی بر می گردد و تابحال دستاوردهای پژوهشی و تاریخی مهمی در این زمینه كسب شده است.

* میراث فرهنگی كم كاری نكند
فرماندار شهرستان نیشابور هم در این باره اظهار داشت: سال قبل از محل ماده 180 فرمانداری ها طبق تصویب شورای برنامه ریزی شهرستان مبلغ پنج میلیارد ریال با عنوان تولید زیرساختهای گردشگری در منطقه فوشنجان اختصاص یافت كه طبق اسناد موجود 30 درصد این مبلغ پرداخت گردید.
سعید شیبانی اضافه كرد: امسال هم از محل اعتبارات استانی یك میلیارد ریال و از محل اعتبارات ماده 180 فرمانداری ها بر مبنای مصوبه شورای برنامه ریزی نیشابور 6 میلیارد و 600 میلیون ریال برای این منطقه اختصاص داده شده است.
وی تصریح كرد: حدود 40 درصد از مجموع این اعتبارات پرداخت شده و باید اقدامات انجام شده در زمینه ساماندهی این محل، موثر و محسوس باشد.
وی اظهار داشت: علاوه بر این دهیاری فوشنجان هم اعتباراتی در این زمینه مختص كرده است كه در قالب آن آسفالت معابر و راه ها جهت تولید فضای مناسب برای توسعه گردشگری انجام می گردد.
شیبانی با اشاره به اینكه زادگاه بكتاش ولی در 2 كیلومتری روستای فوشنجان است، اضافه كرد: وظیفه ما تامین اعتبار اجرای طرح ساماندهی است كه به نحو مطلوب انجام شده اما لازم است اقدامات موثرتری از جانب سازمان میراث فرهنگی در محل صورت گیرد.
وی تصریح كرد: طبق صحبتهای انجام شده قرار بود سایه بان و امكانات اولیه برای حضور و استراحت گردشگران در منطقه تولید شود اما تابحال كار مورد نیاز و انتظار صورت نگرفته است.
وی اظهار داشت: در صورت اجرای طرح ساماندهی به نحو مطلوب، سرمایه گذاران بخش خصوصی هم امكان حضور در منطقه و ساخت محل اقامت و سالن غذاخوری را خواهند داشت اما همه اینها منوط به انجام كار در سطح مناسب از جانب سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری می باشد.

* قابلیت جذب 2 میلیون توریست جدید
فرماندار نیشابور با اشاره به اینكه پیروان بكتاش ولی در كشور تركیه بیشتر از 2 میلیون نفر هستند اضافه كرد: با آماده سازی این محل و با عنایت به علاقه پیروان طریقت بكتاشیه برای حضور و بازدید از محل زادگاه عارفشان، شاهد حضور شمار فراوان توریست ترك به نیشابور خواهیم بود.
وی تصریح كرد: پیروان طریقت بكتاشیه شیعه هستند و ارادت فراوان به حضرت امام رضا (ع) دارند به همین سبب سال گذشته در قالب طرحی در خصوص برگزاری تورهای گردشگری بنا بود با جذب گردشگران ترك، آنان چند شب در مشهد و یك شب در نیشابور اقامت داشته باشند اما این طرح به دلایل نامعلوم اجرا نشد.
وی اظهار داشت: با عنایت به بهره برداری از یك هتل در نیشابور، امسال می توانیم میزبانان خوبی برای توریستهای خارجی باشیم.
شیبانی اضافه كرد: اجرای طرح برگزاری تورهای گردشگری نیازمند تصمیمات و دستورات مدیران استانی است كه امیدواریم در این زمینه همكاری لازم و تلاش جهت استفاده از ظرفیت های پرارزش جذب توریست خارجی صورت گیرد.
7496 / 6053


1397/08/18
22:39:52
5.0 / 5
4336
تگهای خبر: بال , تولید , خدمات , سازمان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۳
کوادکوپتر
بازار پرواز
flybazar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت بازار پرواز محفوظ است

بازار پرواز

فروش هواپیمای کنترلی و کوادکوپتر و لوازم