لزوم تشکیل قرارگاه اقتصاد مقاومتی نوسازی صنایع با رویکرد دانش بنیان
بازار پرواز: دبیر نشست مجمع دانشگاهیان انقلاب اسلامی خواهان تشکیل قرارگاه اقتصاد مقاومتی برای توسعه اقتصادی بدون وابستگی به نفت و دفاع از تولید دانش بنیان شد.
به گزارش بازار پرواز به نقل از مجمع دانشگاهیان انقلاب اسلامی، علیرضا رهایی در نشست شهریور ماه مجمع دانشگاهیان انقلاب اسلامی ضمن اشاره به پشت سر گذاشتن نیمه اول سال وشروع قریب الوقوع سال تحصیلی گفت در این دوره شش ماهه، با عنایت به شرایط حساس کشور و تحولات داخلی، منطقه ای و بین المللی، چند نکته مهم و شاخص قابل طرح و بررسی است.
وی اضافه کرد: نکته اول، شروع سال ۱۴۰۵ در شرایطی بود که کشور درگیر جنگ تحمیلی از جانب استکبار آمریکایی و رژیم کودک کش صهیونیستی قرار داشت. این رویارویی بعد از ماه های نخست، از شکل مستقیم فاصله گرفت و در ابعاد مختلف امنیتی، اقتصادی، رسانه ای و سیاسی ادامه پیدا کرد. در ادامه هم دولت آمریکا با ناکامی در دستیافتن به اهداف خود در میدان نبرد و مقاومت مردم و نیروهای مسلح شجاع ایران، بار دیگر فشارهای اقتصادی، تحریمها و تهدیدها را به عنوان ابزار اصلی خود فعال کرد.
رهایی اضافه کرد: رئیس جمهوری امریکا با استفاده از تبلیغات گسترده رسانه ای، از اعمال شدیدترین فشارهای اقتصادی مقابل مردم ایران سخن می گوید. این فضاسازی رسانه ای در حالی صورت می گیرد که جمهوری اسلامی ایران طی چهار دهه گذشته سخت ترین تحریمها را در حوزه های نفت، سیستم بانکی، کشتیرانی، بیمه، صنایع هواپیمایی، هوافضا و سایر بخش های راهبردی تجربه کرده است.
در این میان، برخی جریان های سیاسی و رسانه ای داخلی که حفظ رضایت آمریکا را معیار تحلیل خود قرار داده اند، با بزرگنمایی مشکلات و القای ناتوانی، تلاش می کنند هزینه های مقاومت را برجسته کرده و مسیر سازش را تنها راه عبور از مشکلات معرفی کنند. در صورتیکه تجربه سالهای قبل نشان داده است وابستگی اقتصادی و سیاسی، نه تنها تضمین کننده امنیت و رفاه کشور نبوده، بلکه می تواند ضعف ملی را افزایش دهد.
دبیر مجمع دانشگاهیان افزود: دشمن امروز اقتصاد کشور را به عنوان یکی از اصلی ترین میدان های تقابل هدف قرار داده است. در چنین شرایطی، لزوم توجه جدی به اقتصاد مقاومتی بالاتر از گذشته آشکار می شود؛ اقتصادی که فقط به معنای رویارویی با تحریم نیست، بلکه بر کاهش وابستگی، تقویت تولید داخلی، استفاده از علم و تکنولوژِی، افزایش راندمان و استفاده از ظرفیت نخبگان و بخش خصوصی استوار است.
وی اضافه کرد: تحولات منطقه ای هم نشان داده است که مسایل اقتصادی، امنیتی و سیاسی از یکدیگر جدا نیستند. موضوع هایی مانند تحولات لبنان، شرایط جبهه مقاومت و اهمیت راهبردی تنگه هرمز، بیان کننده آن است که قدرت ملی تنها در حوزه نظامی تعریف نمی گردد، بلکه به میزان تاب آوری اقتصادی، توان مدیریت بحران و قدرت حفظ همبستگی داخلی هم وابسته است. مدیریت هوشمندانه ظرفیتهای منطقه ای و ژئوپلیتیک کشور، در کنار تقویت اقتصاد داخلی، از الزامات عبور موفق از این دوره حساس است.
در این شرایط، اقتصاد کشور هم نیازمند آرایش متناسب با شرایط جنگی است. همان گونه که در میدان های دیگر کشور نیازمند برنامه ریزی، هماهنگی و تصمیم گیری ویژه است، در حوزه اقتصاد هم نمی توان با رویکرد های عادی و روزمره با فشارهای موجود مقابله نمود.
رهایی اشاره کرد: در فضای فعلی، دولت باید با اولویت دادن به برنامه هایی که فشار را از روی مردم و کنشگران اقتصادی می کاهد، حمایت ویژه ای از کسب وکارهای لطمه دیده، واحدهای تولیدی و خدماتی و افرادی که در اثر شرایط موجود شغل خویش را از دست داده اند، داشته باشد. اقداماتی مانند ایجاد دوره تنفس در بازپرداخت تعهدات، حمایت هدفمند مالیاتی، کاهش هزینه های غیرضروری، کنترل واردات کالاهای غیرضروری و تسهیل فعالیت تولیدکنندگان، بخشی از الزامات مدیریت اقتصادی در وضعیت خاص کشور است.
در مقابل، اجرای تصمیمات اقتصادی فقط بر مبنای نسخه های معمول و بدون توجه به شرایط اجتماعی، امنیتی و میزان تاب آوری جامعه می تواند آثار منفی به دنبال داشته باشد. هر سیاست اقتصادی باید علاوه بر فاکتورهای اقتصادی، دستاوردهای اجتماعی، اعتماد عمومی و سرمایه اجتماعی کشور را هم مورد توجه قرار دهد.
وی با اظهار تاسف از نبود یک راهبرد جامع با وجود فشارهای تحریمی گسترده اظهار داشت: ضعف در تقویت تولید، کاهش هزینه های دولت، عدم کوچک سازی و چابک سازی ساختار اجرایی، عدم میدان دادن واقعی به مردم برای مشارکت اقتصادی وعدم اعتقاد به استفاده سازمان یافته از ظرفیتهای علمی کشور، سبب شده است فشار تورمی، کاهش تولید و افزایش قیمتها مشکلات جدی برای اقشار مختلف جامعه بوجود آورد.
رهایی پیشنهاد کرد که مسؤلان عالی رتبه نظام با شجاعت و اتکا بر توان ملت، موضوع ایجاد «قرارگاه اقتصاد مقاومتی» را برای برنامه ریزی توسعه اقتصادی بدون وابستگی به نفت، پشتیبانی از تولید دانش بنیان، ممانعت از واردات بی رویه کالاهای غیرضروری، مدیریت منابع ارزی و تأمین نیازهای اساسی مردم در دستور کار جدی قرار دهند.
دبیر مجمع دانشگاهیان در ادامه بحث خود گفت نکته دوم، اهمیت جنگ روایتها و نقش رسانه در وضعیت فعلی کشور است.
در یک جنگ ترکیبی، رسانه تنها ابزار اطلاع رسانی نیست، بلکه یکی از ارکان حفظ امید اجتماعی، تقویت همبستگی ملی و رویارویی با عملیات روانی دشمن شمرده می شود. رسانه ملی و سایر نهادهای اطلاع رسانی باید ضمن بازتاب واقعیات جامعه، توانائیها، موفقیت ها و ظرفیتهای کشور را هم برای مردم تبیین کنند. با این وجود، مسؤلان و نهادهای مختلف کشور باید توجه داشته باشند که ایجاد شکاف میان دستگاه های رسمی و تضعیف متقابل نهادهای حاکمیتی، می تواند به سرمایه اجتماعی کشور لطمه وارد کند. در وضعیت جنگی، بالاتر از هر زمان دیگری نیازمند وحدت، هماهنگی و ارسال پیام قدرت و همبستگی به جامعه و دشمن هستیم.
وی درمورد لزوم توجه به اندیشمندان و نخبگان به نکته سوم بحث دائر بر لزوم توجه واقعی به اقتصاد مبتنی بر علم و نقش نخبگان در حل مسایل کشور پرداخت و گفت رهبر عظیم الشأن انقلاب در پیام هفته دولت بر توجه ویژه به نخبگان تاکید کردند و از مسؤلان خواستند پیشنهادها و ابتکارات این قشر فرهیخته را برای رفع مشکلات کشور مورد توجه قرار دهند.
واقعیت این است که علیرغم تأکیدهای فراوان، هنوز فاصله قابل توجهی میان ظرفیت علمی کشور و فرآیندهای تصمیم گیری و اجرائی وجود دارد. استفاده مؤثر از دانشگاهیان، متخصصان، شرکت های دانش بنیان و نیروهای صاحب فکر می تواند بخش مهمی از مشکلات اقتصادی و صنعتی کشور را حل کند.
رهایی در آخر اصرار کرد ادامه بی توجهی به این ظرفیت ها می تواند باعث کاهش انگیزه در بین نیروهای متخصص و فرهیخته کشور شود. بدین سبب ضروریست مسؤلان با بازبینی در رویه های گذشته، زمینه حضور واقعی نخبگان در سیاستگذاری و حل مسایل کشور را فراهم کنند؛ چون که آینده اقتصاد ایران نه با اتکا به بیرون، بلکه با تاکید بر علم، فناوری، خلاقیت و توان داخلی ساخته خواهد شد.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب