امكان رادیوگرافی صنعتی ۲ انرژی توسط محققان دانشگاه امیركبیر
بازار پرواز: محققان دانشگاه صنعتی امیركبیر برای اولین بار موفق به پیاده سازی رادیو گرافی صنعتی دو انرژی در آزمون های غیر مخرب شدند.
به گزارش بازار پرواز به نقل از دانشگاه صنعتی امیركبیر، مصطفی كبیر مجری طرح « رادیوگرافی صنعتی دو-انرژی در آزمون های غیرمخرب» اظهار نمود: در روشهای رادیوگرافی با پرتوی ایكس كه در دنیا معمول است، خیلی از عیوب جسمی كه مورد بازرسی فنی قرار می گیرد، به دلیل اختلاف عدد اتمی و چگالی با جسم مجاور با یك طیف پرتوی ایكس قابل شناسایی نیستند.
وی اضافه كرد: این عدم شناسایی ممكن است بعد ها زمانی كه سازه یا مجموعه در شرایط كاری و تحت تنش یا نیروهای گوناگون قرار می گیرد، سبب عیوب اساسی و شكست و خرابی كل آن شود كه هزینه ای گاه جبران ناپذیر مالی و جانی به همراه داشته باشد.
كبیر ادامه داد: با استفاده از این اختراع برای رفع این نقیصه كه در بازرسی دوره ای یا حین ساخت قطعات بهره گرفته می شود، می توان تا حد بسیار زیادی به كشف و آشكارسازی آنها اقدام نمود.
به گفته این محقق، علت دیگر نیاز صنعت كشور به جایگزینی روش های معمول و عمدتاً ناكارامد در حوزه بازرسی های فنی با سیستم های نوین نظیر رادیوگرافی دو-انرژی است.
كبیر اضافه كرد: با استفاده از این اختراع تكنیكی نوین در ایران و دنیا عرضه و معرفی می گردد كه به شكلی كسب فناوری نوین و یافتن راهكاری جدید برای از بین بردن نقاط كور رادیوگرافی متداول می باشد.
وی با اشاره به اینكه با این فناوری و روش جدید می توانیم با اطمینان بسیار بالاتری از صحت عملكرد و سالم بودن یك قطعه یا سیستم های وابسته سخن بگوییم، عنوان كرد: به واسطه این پروژه، می توانیم حوادثی مانند آنچه در تیرماه سال ۱۳۹۵ در مخزن ۸۰۰۱ پتروشیمی بوعلی ماهشهر صورت گرفت و خسارتی بیش از ۶۰ میلیون دلار به كشور متحمل كرد را نداشته باشیم.
وی تصریح كرد: در این پروژه همینطور با شبیه سازی های مونت كارلویی به ساخت شبیه سازهای تجاری رادیوگرافی تك انرژی و دو-انرژی مبادرت شده است كه به نوبه خود دارای خصوصیت های منحصر به فرد عدیده ای است.
وی تاكید داشت: از این پروژه در تمامی صنایعی كه، بازرسی غیر مخرب جزء لاینفك انهاست می توان بهره برد. از آن جمله می توان به صنایع نفت، گاز و پتروشیمی، صنایع هواپیماسازی، كشتی سازی، صنعت ساختمان، پل، سدسازی و سازه، نیروگاه ها، صنایع زیربخشی خودروسازی، الكترونیك و تولید بردهای الكترونیكی و... اشاره نمود.
این فارغ التحصیل دانشگاه صنعتی امیركبیر اظهار داشت: از آنجائیكه از ابتدای تعریف طرح بر آن بودیم تا پروژه قابلیت صنعتی شدن و استفاده سهل بر روی همه نوع تیوب پرتوی ایكس را داشته باشد، نمونه اولیه آن هم تمام این خصوصیت های صنعتی بودن را داراست و در آینده ای نه چندان دور برای ادامه كار روی نیمه صنعتی شدن پروژه و تولید انبوه آن تمركز خواهیم كرد.
وی با اشاره به مزایای طرح اظهار داشت: پیاده سازی تكنیك نوینی برای رادیوگرافی همزمان دو شیء متجانس، امكان مشاهده عیوب و نایكنواختی ها كه در یك تك شات دیده نمی شوند، عرضه روشی با حفظ (افزایش) كنتراست تصویر، شرط كمینه رزولوشن فضایی برای یك تصویر رادیوگرافی صنعتی از خصوصیت های این طرح به حساب می آید.
به گفته وی، قابلیت رادیوگرافی از لوله ها و كابل های عایق دار، رادیوگرافی بتن های مسلح، استفاده از فیلتر های آلومینیومی و مسی برای جذب فوتون های با طول موج كم كه نقش مخدوش كننده دارند(سخت كنندگی باریكه ) به منظور كاهش اثرات پراكندگی و افزایش كنتراست. و بهبود كیفیت تصویر با بهبود كنتراست از دیگر خصوصیت های این طرح محسوب می شوند.
وی با اشاره به اینكه این طرح به دلیل رفع مشكل بزرگ بازرسی فنی رادیوگرافی صنعتی معمولی، دارای مزایای بالقوه بسیار زیادی است، اظهار داشت: امكان بازرسی غیر مخرب پوشش های عایق دار، افزایش كنتراست بین مواد مخلوط مانند ناخالصی سرباره به دلیل استفاده از دو انرژی متفاوت، امكان اتصال دستگاه و پیاده سازی روی تیوب های ایكس معمولی، رادیوگرافی و عیب یابی بتن های مسلح به صورت همزمان شامل رادیوگرافی همزمان بتن و تقویت كننده فلزی در بتن های مسلح، امكان كنترل از طریق دور همچون مزیت های رقابتی طرح به شمار می روند.
وی با اشاربه به كاربردهای این پروژه اظهار داشت: صنایع نفت، گاز و پتروشیمی، خطوط لوله، مخازن تحت فشار، جوش های لب به لب، تانك های میعانات گازی، شیرآلات و بستها، صنعت هواپیمایی، توربین های موتور جت، جوش و پرچ بدنه، صنعت ساختمان، پل، سد سازی، بتن غیر مسلح، پی، سازه های فولادی، مواد و متالورژی، كشتی سازی، صنایع نیروگاهی، صنایع دفاعی همچون مخاطبان این طرح به شمار می روند.
به گزارش بازار پرواز به نقل از مهر، دكتر حسین آفریده از دانشگاه صنعتی امیركبیر و دكتر امیر موافقی از پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای، سازمان انرژی اتمی ایران اساتید راهنما و دكتر بهروز ركرك از پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای، سازمان انرژی اتمی ایران استاد مشاور این طرح هستند.
تا كنون از این پروژه ۴ مقاله در كنفرانس های بین المللی و ۴ مقاله در كنفرانس های داخلی عرضه شده كه در آن ها به بخش هایی نظیر شبیه سازی های مونت كارلویی، فرایند طراحی و ساخت و تست های عملی روی دستگاه و نمونه های واقعی اشار شده است. همینطور بعضی از مقالات در ISC نمایه شده و در حال نگارش مقالاتی در مجلات معتبر ISI است. به دلیل نوآوری بالای این طرح، ثبت اختراع آن با شماره ۹۴۵۲۳ در اداره ثبت مالكیت های معنوی ایران انجام شده است و در حال مقدمات ثبت بین الملی است.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب